Tuesday, 29 January 2013

Di Sebalik Pertunangan Kami.

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM. .. . 


Since I dh janji nak sambung citer pasal tunang hari tu, so I nak habiskan lah. Hehe. Korang pun tahu kan aku ngan Haikal mmg dh kenal lama. Kitorang mmg dh lama gila plan utk our future. Eh thats why I love him. He is really responsible person. Always discuss the best for our future. And the decision that he made, boleh dikatakan 99% tepat. If I have any difficulties, I will refer him. Mak ayah kakak abang tu mmg sure kena refer kan. So back to our story. 

Masa lepas STPM, kitorang mmg selalu bincang pasal U mana yg kitorang akan mohon dan kenapa kitorang mohon U tertentu. I guide him the courses he should choose. So kitorang pun bincang la pasal hubungan yg tak halal ni. Yes, I knew that couple is haram ! Tp kitorang dh sama-sama sayang, so kitorang cuba kekalkan hubungan ni. Kitorang plan nk tunang lepas kitorang dapat tahu ke mana kami akan continue our study. Allah Maha Mengetahui, kitorang tak dapat sambung U yg sama. Ingatkan sama-sama dapat UPSI, tp aku je yg dapat offer kt situ. He continues his study at UiTM Kampus Machang. Cadangnya, Haikal terus nak masuk mintak la kalau dapat U sama kan. Sbb nak jaga aku kt sana. *How caring he is. ^_^

Tp disebabkan kami tak dapat U sama, we just follow the flow. Mmg kedua-dua parents kitorang dh tahu pasal hubungan ni. I always pray for Allah, semoga hubungan ini sentiasa mendapat redha dari ibu bapa kitorang amin. Bila dh lama berjauhan, I think that we should have a special relationship. I wanna give a hint to our parents la kan that we are really in serious relationship. His parents really understand us, tak kesah pun apa yg kitorang decide. They always give us advices and tell us the risks kalau betul-betul nak kawen muda. *Ihikss, I muda lagi Youuuu. After bincang dgn Haikal, I think semester break of semester three is the best time to engage !

Parents aku yg seram siket nk bagitaw. Sebab diorang kan orang lama, aku takot cara yg aku sampaikan tak kena dgn penerimaan diorang. But I really usaha nk bagitahu. I told both of my sis, then diorang cakap better aku cakap sendiri. Lagi afdhalll katanya ! Then I told my mom, she asked me bagitahu sendiri kat ayah. So korang dh boleh tahu la kan how my father is. Let me tell you mcm mana aku berani nk bagitahu.

Masa tu kt JB kat umah my sis. Seminggu sebelum raya haji. My mom dgn kakak keluar beli breakfast, I tgh bersiap-siap nk pulang ke tanjung malim (UPSI). Ayah tgh watching tv. Dlm hati berdebar-debar takyah citer. I just monolog, 

"Kalau hari ni aku tak bagitahu, memang ayah takkan tahu sampai bila-bila la. Lagipun sampai bila nak takut ? Aku akan tetap kena berdepan jugak dgn hal ni nanti "

So I just sat down besides him and massaged his leg. *Ambil hati lettew ! :P I started the conversation. *Ayat telah di translate kpd bahasa yg mudah difahami LOL.

Me : Ayah, nanti ore akan cuti bulan satu sampai bulan dua sem ni.

Ayah : Lama ugak cuti dih ?

Me : Tak la lama sangat pun. Sem lepas lagi lama, 2 bulan lebih.

Err, then I blurr. Ayah tak perasan muka nervous aku, so he just watched the tv. Really nervous to continue but I need to ! 

Me : Ayah, ore kan cuti sampai bulan dua, ingat nk bertunang la masa cuti tu.

Ayah : Bertunang ? Boleh jah.

Me : Betul ke ayah bagi ni ?!!

Ayah : Bertunang takde apa pun. Ayah bagi jh.

So, I mcm tak percaya. Oh, ni ke dikatakan Allah tolong kita kalau niat kita baik ? I just setuju sangat ! Allah tolong kalau niat kita ikhlas. Alhamdulillah ya Allah, aku bersyukur padaMU. Setelah semua dibincangkan, 

And as we planned, 25th January 2013 is the date of our engagement.

jangan la tengok wak. kita malu ^^,


Itu gambar curi dari fb kawan aku. Hee. Thanks sbb snap this picture sayang !Thanks for the wishes, friends. Aku tahu ramai yg terasa sbb aku tak jemput. But trust me, it just a simple event. Mak ayah yg mintak tak jemput ramai. Diorang tak larat nk prepare banyak benda. Aku perlukan korang. Please jgn terasa hati. Kahwin nanti sure we'll invite korang semua. Thanks again. 

4 comments:

  1. sweeettt giler la..... respect both of u..... insya'allah jodoh korang smpai akhirat... amin~

    ReplyDelete
    Replies
    1. @purple girlz : hee biasa2 je. thanks for the doa. amin ya Allah ! :)

      Delete
  2. tqah! da lama xupdate cerita ka. tahniah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. @fathinia latif : hi dear ! miss you. awak hilang g mana. . . . :( thanks sygg

      Delete

Hello Everyone !
Just drop your comment here.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...